JTF Teknikstipendium 2024

Rumathi de Mel är en student från Sri Lanka som gjort sitt examensarbete vid tekniska fakulteten på Lunds Universitet. Titeln är Application of Novel Plant Probiotics to Increase the Health Value of Ready-to-Eat Leafy Greens.

Arbetet handlar om hur man kan behandla snittgrönsaker med probiotika för att förbättra kvaliteten. Rumathi studerar nu vidare till phD vid Lunds universitet.

Juryn består av Universitetslektor Per Frankelius, Linköpings universitet, Professor Magnus Karlberg Luleå tekniska universitet och biträdande professor Kristin Wärmefjord, Chalmers tekniska högskola. Dessutom ingår Christian Hidén och Claes Åkerberg som ordförande och sekreterare i JTF. Juryn var helt enig.

Här följer en kort sammanfattning (svensk översättning): 


Färdigskurna bladgrönsaker (”ready-to-eat”, RTE) är ett bekvämt sätt att äta mer grönt, men de kan ibland förorenas av skadliga bakterier som E. coli och Salmonella. I den här masteruppsatsen testades en ny metod för att minska risken för sådan kontaminering: att tillsätta särskilda växtprobiotiska bakterier direkt vid leverans.

Studien visade att vissa bakteriestammar, framför allt Bacillus coagulans och Pseudomonas cedrina, effektivt minskade mängden E. coli under hela hållbarhetstiden. Analysen visade också att probiotikabehandlingen påverkade salladens naturliga mikroflora och minskade andelen potentiellt skadliga bakterier.

Resultaten tyder på att växtprobiotika kan vara ett lovande steg mot säkrare och mer hållbara färdigskurna grönsaker i framtiden.

Känner du någon som borde nomineras?

Tipsa om vårt teknikstipendium!